HART BOVEN HARD BRUGGE | NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015
Is deze mail onleesbaar? Bekijk ze dan in je browser

Nieuwsbrief December 2015

Beste <<Voornaam>>,

Kerngroep Brugge is terug van weg geweest! We zijn van plan jullie maandelijks op de hoogte te houden van lokaal en nationaal nieuws. We zullen ook berichten over projecten die de wereld kunnen veranderen. Indien jullie tips hebben of jullie wensen een project of evenement aan bod te laten komen in onze nieuwsbrief (dat conform de waarden is waar HART BOVEN HARD voor staat), stuur ons dan een mailtje naar brugge@hartbovenhard.be

Nieuwjaarswensen voor een gekke wereld.

Oef! De klimaatconferentie in Parijs is met een akkoord afgesloten. Nu komt 't er op aan om dat akkoord uit te voeren, ook in België. De klucht die onze klimaatministers opvoerden belooft alvast niet veel goeds. Na een rondje communautair haantjesgedrag over een Belgisch klimaatakkoord, de Turteltaks en de cadeaus voor Electrabel die de sector van de alternatieve energie in de hoek zetten, komen er zware besparingen aan bij de NMBS en wordt de Lijn gereorganiseerd (lees: verder geprivatiseerd). Aan subsidies voor bedrijfswagens wordt nog steeds niet geraakt…
Ontwaar jij hier enige klimaat-ambitie? Wij nog niet, helaas. Een oplossing zal van ons allemaal moeten komen, niet van de Vlaamse en Belgische regering.

In deze gekke wereld moeten we verder. Maar don’t worry, wie weet ligt de ommeslag wel om de hoek. Laat ons samen de ommeslag maken. HART BOVEN HARD BRUGGE! wenst je een warm, duurzaam, democratisch 2016 toe. Wij zullen alvast ons best doen om dat waar te maken.

Vrede op aarde… met nieuwe gevechtsvliegtuigen??

Zelfs in besparingstijden kan de regering Michel 9,2 miljard euro vrij maken voor de aankoop van nieuw wapentuig. Het gaat om de fenomenale som van 9.200.000.000€. Rap beslist net voor het kerstdiner.
Dit is budgettaire waanzin. Er ligt voor vele jaren een molensteen rond de nek van de belgische begroting. U weet meteen waarom nieuwe besparingen in de sociale zekerheid nodig zullen zijn.

De Belgische regering kiest voor een militaire aanpak, terwijl de bedreigingen in deze wereld politiek, sociaal en ecologisch zijn. De moordenaars van Parijs waren Europeanen: die terreur zal je niet voorkomen door F35’s aan te kopen. Gaan bombarderen in Syrië en Irak zal de oorlog niet snel even oplossen. Midden-Oosten-kenner Robert Fisk zegt het zo: “Het Westen wil vechten tegen IS, maar laat intussen na te doen wat mensen echt verwachten”.
(Het volledige interview met Robert Fisk vind je op de site van MO*Magazine
Ben je het niet eens met de aankoop van gevechtsvliegtuigen, teken dan de petitie en kom dan naar de nationale betoging, op 24 april 2016, Brussel. 
Meer info

TTIP: het veelbesproken vrijhandelsverdrag – debat

Het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) is een handelsovereenkomst tussen de EU en de VS. De onderhandelingen gebeuren achter gesloten deuren en hebben daardoor iets geheimzinnigs. Ondemocratisch en ten koste van milieu, voedselveiligheid, consumenten, privacy... schreeuwen de tegenstanders. De voorstanders argumenteren dat de overeenkomst voor meer economische groei en werkgelegenheid zal zorgen.
Op woensdag 27 januari gaat Stefaan Kerger (journalist bij Focus-WTV) in gesprek met Bart Staes (Europarlementslid Groen), Olivier Joris (VBO) en Pieter Verhelst (Boerenbond). Om 20u00, in VIVES (Xaverianenstraat 10, Sint-Michiels). Deelname is gratis maar je moet je vooraf inschrijven. 
Meer info

Met Tamara naar de tweede Grote Parade, 20 maart 2016

De datum ligt al vast: zondag 20 maart 2016. De bonte bende trekt nog eens naar Brussel. Om te tonen dat er wel degelijk een alternatief is. Een warme, solidaire, zorgende en duurzame beleid is mogelijk. Tina (*) blijft thuis, wij trekken er op uit met Tamara (**)!

(*) “There Is No Alternative”
(**) “There Are Many Alternatives Ready And Avalailable”. Je moet de alternatieven alleen maar willen zien en willen toepassen...


De Grote Parade Fuif

Op zaterdag 27 februari 2016 organiseert HART BOVEN HARD BRUGGE! een ferme opwarmer naar aanleiding van de Tweede Grote Parade. Bedoeling is om zoveel mogelijk mensen te verbinden en warm te maken, want we willen blijven mobiliseren!
  • Music: DJ VILLA DJAVA
  • Special Guests: Jeroen Olyslaegers en Nikkie van Lierop
  • Grote party maar ook een praatcafé!
Ticketverkoop start binnenkort, hou onze site in het oog!
Meer info

Papa, waarom nemen we niet het vliegtuig naar Europa?

Ja, waarom nemen vluchtelingen niet gewoon het vliegtuig? Waarom laat Europa toe dat maffiosi grof geld verdienen aan de ellende van gezinnen die op de vlucht gaan voor oorlog?
Er is al een tiental jaren een Europese richtlijn van kracht die bepaalt dat luchtvaartmaatschappijen en ferrymaatschappijen beboet worden als ze mensen zonder inreisdocumenten op Europese bodem zetten. Dit verplicht mensen om beroep te doen op mensensmokkelaars en gammele bootjes. Het is dus geen toeval, maar het resultaat van het gevoerde beleid van gesloten grenzen.
Nee, meneer De Wever, u hoeft zich niet schuldig te voelen voor de verdrinkingsdood van Aylan Kurdi en vele anderen. Maar u bent wel politiek verantwoordelijk: de regeringen waarin uw partij de leiding heeft, zijn pleitbezorgers van het Fort Europa en maken het onmogelijk voor vluchtelingen om op een niet-riscovolle manier naar Europa komen. U hebt er dus wel degelijk iets mee te maken.

De titel van dit itempje hebben we gepikt van een artikel door Pieter Stockmans op mo.be. Wil je weten wat er zich echt afspeelt in de wereld, dan is een abonnement op MO*magazine onmisbaar. 

Je raam vraagt om een Hart boven Hard-affiche

De affiche van Hart boven Hard ligt op je te wachten in de wereldwinkel, de Werf of Vormingplus. Er is zeker nog een mooi plekje op je raam vrij.

Project in de kijker

Wil je je positief inzetten voor de vluchtelingen?

Dat kan op een heleboel manieren.

Van 18 december 2015 tot 9 januari 2016 loopt in de Biekorf (Kuiperstraat, Brugge) een tentoonstelling over de opvang van asielzoekers door het Rode Kruis. Foto’s geven een realistisch beeld van hoe de praktische organisatie in zijn werk gaat. Gratis, tijdens de openingsuren van de bib. Meer info.

Het Brugse OCMW zoekt buddy's, vrijwilligers die een wegwijzer willen zijn voor asielzoekers in het Lokaal Opvanginitiatief (LOI). Interesse?
Bel naar 050 32 77 70.

Je kan meedoen met een van deze activiteiten van Vormingplus in de Patio, het Rode Kruis Opvangcentrum voor asielzoekers in Brugge:
  • Een beauty-workshop voor dames, op donderdag 11 februari, om 14u00
  • Een bezoek brengen aan het opvangcentrum in Brugge, op zaterdag 5 maart, om 10u00

Je kan ook voogd worden voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Als voogd behartig je de belangen van de minderjarige en sta je hem of haar bij in procedures en verhoren. Je krijgt een opleiding van de federale Voogdijdienst. Meer info.

Hou zeker ook de Facebookpagina van Shelter Sijsele in de gaten: Je leest er regelmatig een oproep om materiaal, kleren speelgoed... te brengen of te helpen bij een kleiner initiatief.
Meer info
Copyright © 2015 Hart Boven Hard Brugge.


Uitschrijven    Voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Vind ons op Facebook
Twitter
Website
of stuur een E-mail
Deel deze mail via onderstaande knoppen.
Share
Tweet
Forward
+1